Kerstverlichting

Daar is ze weer ;-)

Ben je ooit wel eens met Kerst door Franse dorpjes gereden? Nou dat is echt een aanrader, het is gewoon op het Amerikaanse af, maar dan heel ouderwets, super schattig eigenlijk.

Elk klein dorpje (van gemiddeld 200 inwoners) heeft wel een aantal huizen, die vol zitten met verlichting, het liefst knipperend en gekleurd. Een tuin vol met rendieren, kerstman(nen) en veel onherkenbare voorwerpen, tis net een kermis.


Ik kreeg een uitnodiging van de burgemeester voor een Kerstborrel, de brief eindigde met “we nodigen je uit om Kerstverlichting op te hangen” op de beleefde Franse manier, je durft het bijna niet te laten om dit te negeren. Je krijgt er ook nog een doos chocola voor als je hieraan mee werkt.. zo komisch.

Mijn kerstverlichting, een beetje een trieste bedoening haha, volgend jaar beter!

Dan kom je op zo’n Kerstborrel, waarbij er een Kerstman langskomt om kadootjes uit te delen aan de kinderen. Hij kwam binnen en ik moest echt lachen, want ik heb nog nooit zooooo’n magere, kleine kerstman gezien. “père-noël anorexia” zeg ik zachtjes tegen mijn buurvrouw (meteen al spijt, met mijn Hollandse uitflappigheid). Ik vermoed dat het die ene buurman van mij was.

Ja! Daar is ie weer …

Ik miste ook een HO HO HO, hij zei eigenlijk helemaal niks. De organisatrice noemde de namen van de kinderen 1 voor 1 en de kerstman gaf de kadootjes, oningepakt!! Wat is nou het leukste van het krijgen van een kadootje?

Voila, maar goed, het is natuurlijk heel leuk dit ze dit überhaupt doen, het is vooral kneuterig, echt Frans.Tweede kerstdag, getoeter voor de deur, huh? De bakker (die komt dagelijks, maar het is 2e Kerstdag?) .. heeft u geen vrij vandaag? “Eh, nee, hoezo?”, “omdat het 2e kerstdag is”…stilte, 2e Kerstdag? Dat hebben ze dus niet in Frankrijk, iedereen is weer aan het werk en alles was gewoon open. Ow..

Oud- en Nieuw, ook een belevenis op zich.. of juist niet. Mijn eerste Oud- en Nieuw in Frankrijk was met mijn toenmalige schoonfamilie, die op bezoek waren in Frankrijk. We hadden al begrepen dat de Fransen geen vuurwerk afsteken. DE vuurwerkdag is echt 14 juli, maar dus niet s’nachts op 1 januari. Maar, werd er gezegd, er zijn altijd wel Nederlanders in Frankrijk die hun vuurwerk meenemen en toch nog voor wat herrie zorgen.. echt Nederlands?

En dan.. is het middernacht, we wensen elkaar Gelukkig Nieuwjaar en lopen enthousiast naar buiten,  leuk, wat buren ontmoeten, zoals we dat gewend zijn in Nederland, maar wat denk je… niets, nada, noppes, doodstil, geen mens op straat… misschien ook logisch als er geen vuurwerk wordt afgestoken. Oud- en Nieuw is voor Fransen echt een familiegelegenheid en dan het liefst de hele avond aan tafel, waarbij tegen één uur s’nachts een keer het toetje doorkomt..

Volgend jaar ga ik voor de doos met chocola en ga mijn huis ook vreselijk kitsch versieren, heb er nu al zin in.

Het kan nog net; ik wens jullie het aller aller beste voor het nieuwe jaar en ik heb het voornemen weer meer Blogs te gaan schrijven.
Hartegroet.

4 reacties op “Daar is ze weer ;-)”

 1. Heb je even gesproken tijdens afgelopen zaterdag ( 3 feb 2018) in LeNouvion –
  heb je even ‘gestalkt’ en ben zo bij deze site uitgekomen –
  gelachen om je observaties en avonturen, hoewel ik niet in
  Dorengt woon( heb sinds juni 2017 een huis daar gekocht ( voormalig
  dorpscafe …… haha, dat MOEST ik dus wel kopen….) doe sindsdien
  vergelijkbare ervaringen op… ben jaloers op je, sindsdien zou ik er ook wel
  willen wonen….
  Hoe dan ook, courage, en we spreken.
  Grtz Donald

 2. Hoi marissa
  Wat een leuk blog en wT ben jij goed bezig! Een voorbeeld voor welke landverhuizer san ook.
  Ik zeg respect en bewondering want hoe cool is dat als je zo maar gewoon ergens anders gaat wonen!
  “#applaus# groet Ien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *