Bbquen op z'n frans, dat doe je gewoon binnen

Bbquen op z’n Frans, gewoon binnen!?

“Je veux t’inviter pour un bbq ce samedi”, Ah “oui, je viens”… jaja, ik maak vorderingen. Even kleine vertaling, ik werd uitgenodigd voor een bbq bij Fransen uit “mijn” dorp.
Helemaal happy was ik, dat ze me uitnodigen en me erbij betrekken.
Ik had gevraagd of ik iets mee moest nemen, maar dat was allemaal niet nodig. Dus rond 19 uur ging ik met lege handen en in mijn eentje naar een Franse bbq, het blijft altijd weer spannend in mijn eentje ergens op af gaan.

Door mijn werk was ik wat laat, dus toen ik aan kwam zat er al een gezellig groepje van 12 mensen, 12 Fransen. Nou weet ik inmiddels wat hier gebruikelijk is, en dat is niet iedereen afgaan, een hand geven en je naam zeggen. Nee, dat juist dus niet, maar wel iedereen 2 kussen geven. Hier moest ik in het begin erg aan wennen, ik zei automatisch altijd al mijn naam. En heel af en toe werd er dan ook een naam terug gezegd, maar het is gebruikelijker om je naam niet te noemen. Dit heeft iets te maken met vroeger, in de anonimiteit willen blijven voor de Belastingdienst?! Zoiets heb ik begrepen.
Het precieze weet ik er nog niet van.

2015-06-20 20.18.04
bbquetje

En zo was ik gezellig met de Fransen aan het bbqen, het is even wennen, want het is echt heel anders dan ik, als Nederlander, gewend ben. Zo krijg ik als eerste een aperitief, iets heeeeel sterks, wat ruikt naar Spiritus.. verder stonden er allemaal lekkere dingen op tafel, waarbij ik zou denken dat dat het eten al is. Stokbrood met heerlijke sausjes om in te dopen. Wat bladerdeeg hapjes en wat rauwe groenten. En 2 mannen waren druk met de bbq en dan gaat het niet over sateetjes of hamburgers, maar grote stukken vlees.. die ook heel lang moeten bakken. Die waren dus nog wel even zoet. Nou even…

2015-06-20 21.29.07
Lange tafel is wel echt Frans

Tegen 22.30 uur.. ja, zo laat dus, gaan we allemaal naar binnen om te eten, ja naar binnen om te eten. Ehm eten?.. niet zo handig, want ik heb dus eigenlijk al teveel voor gesnoept, oeps. We begonnen met het VOORgerecht.. en ondertussen was ik nog steeds bezig met mijn bodem Spiritus. Had er inmiddels wel wat water bij gepakt haha.
Toen kwam er nog een hoofdgerecht, samen met het heerlijke vlees en toen nog een kaasplank EN toen nog een toetje, dus… en mijn moeder zich maar afvragen waarom ik zo aankom. Need I say more?

Blijkbaar zijn er dus maar weinig Fransen (in deze regio) die buiten eten en het grappige is zodra ik bij een Nederlander eet, is het meteen buiten etuuuh. Dat is dus blijkbaar iets typisch Nederlands? Wat ik heb begrepen is dat Fransen het maar lastig vinden, eten koelt af, alles naar buiten slepen, vliegen, etc.

Nou, inmiddels eten de Fransen ook gewoon lekker buiten als ze bij mij komen.
Hoef me niet 100% aan te passen en ik merk dat ze het eigenlijk ook wel leuk vinden, grappig he.

CAM01348
Lekker buiten bij Margriet eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *