Overwinteren in Noord Frankrijk

Overwinteren in Noord-Frankrijk

Tip 1: Overwinteren in Frankrijk (23-3-15) Blog2

Genieten van de natuur...
Genieten van de natuur…

Mijn eerste emigratietip is, breng eerst een keer een winter door in Frankrijk. Want de winter in de Thierache is heel saai en mega koud, aldus wat men mij vertelde. Dus ik goed voorbereid de winter in, van skisokken tot thermo-ondergoed, van winterbanden tot
3 dekens voor het bed. Kom maar op met die kou… ehm.. welke kou? Ik was er helemaal klaar voor, maar wat bleek.. de zachtste winter ooit, het is niet kouder geworden dan
-2 graden. Maar toch schijnt het behoorlijk te kunnen vriezen, tot wel -20 graden, dit kan ik dus niet navertellen uit eigen ervaring.

En saai? Tja, je gaat hier niet wonen voor de stadse drukte, dus die is hier ook niet. Maar er zijn aardig wat Nederlanders die hier wonen en wel wat winterspul organiseren.
Er was dansles, Thai chi, Yoga, Country-avonden, een Spiegelogie-groepje, etc.

Yoga en Chi Gong
Yoga en Chi Gong

Ook zijn er in de meeste wat grotere stadjes in de buurt ook bioscoopjes!
Wat alleen nou typisch Frans is, alleen maar Frans ingesproken films. Dat is toch weer een verhaal apart, de taal. Schijnt dat er op de radio ook niet meer Engelse nummers dan Franse nummers gedraaid mogen worden… stel je voor zeg. Andere keer meer over de Franse taal.
Maar goed, er is dus best wat vermaak als je het niet erg vindt om voornamelijk Nederlanders om je heen te hebben. Dat was nou niet mijn eerste doel, maar toch ook weer wel deze eerste winter hier. Want ik wilde weten “hoe is het nou voor jou om hier te wonen” en ook niet geheel onhandig “weet jij of ik hier werk kan vinden, als nog niet vloeiend-Frans-sprekende-jongedame?” en zo heb ik veel antwoorden gekregen.

Als laatste nog even een oud- en nieuwjaarstip: GA TERUG NAAR NEDERLAND, want er gebeurt hier dan echt niks, nada, noppes, niente..
Ik had familie uitgenodigd en vertelt dat ze hier geen vuurwerk hoefden te verwachten, hooguit wat Nederlanders. Wij weer voorbereidt naar buiten met ons glaasje champagne.
Ik dacht nog even, dit is meteen een leuk moment om mijn buren te leren kennen, NOT.

Geen vuurwerk...
Geen vuurwerk…

Er komt gewoon helemaal niemand naar buiten. Zelfs niet om 0.00 uur of iets erna, tja, achteraf misschien logisch, want in Nederland gaan we vooral naar buiten om vuurwerk te bekijken.. uhm, dus.

Praktische vraag aan Margriet: “Hoe lang mag je als Nederlander ingeschreven in Nederland in Frankrijk vertoeven?”

Margriet: “Je bent wettelijk verplicht je uit te schrijven bij je gemeente als je meer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Het blijkt echter dat lang niet alle gemeentes op de hoogte zijn van deze regel! Sommige gemeenten hanteren 6 maanden en andere 12 maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *